torsdag 25 september 2008
Kandidatutfrågning
tisdag 23 september 2008
Är EU värt 20 000 000 000?
Enligt regeringens beräkning betalade Sverige 2007 exempelvis 26 635 miljoner kronor och fick tillbaka 13 037 miljoner kronor. Jag har inte hittat i budgetpropositionen (Bil 27) någon uppgift om hur mycket som beräknas komma i retur 2009.
Visst kan man diskutera avgiftens storlek. Det är viktigt att EU har hård prövning av sina utgifter, har en bra budgetdiciplin osv. Ytterst handlar det om vad medlemsländerna kommer överens om vad EU ska göra. Och sedan hur det ska betalas.
EU:s budget 2008 beslutades av Europaparlamentet i december 2007 och uppgick till cirka 1 137 miljarder kronor. Det kan jämföras med den svenska statsbudgeten som för 2008 uppgår till cirka 781 miljarder kronor.
Så här presenterar EU-upplysningen på sin hemsida hur EU:s budget fastställs: Den fastställs genom det årliga budgetförfarandet där ministerrådet och Europaparlamentet beslutar. Ministerrådet har sista ordet när det gäller några av utgifterna, till exempel för jordbruksstöd och utgifter kopplade till avtal med tredjeland, medan Europaparlamentet har sista ordet på övriga. Det är också Europaparlamentet som till sist beslutar om EU-budgeten i sin helhet. Ramarna för budgeten fastställs genom ett avtal mellan institutionerna som sträcker sig över några år, en långtidsbudget.
måndag 22 september 2008
fredag 19 september 2008
Ledig i helgen - Blåhammaren nästa!
Fiskepolitiken har havererat
Konsekvenserna av bristerna i fiskepolitiken har under ett antal år drabbat bl.a Östersjöfisket. Nu kan forskare se ljusning i mörkret men vi är ännu inte "på den säkra sidan". Så det behövs en än mer återhållsam fiskepolitik om fiskebestånden ska repa och vi kan se klara förbättringar som ser ut att hålla långsiktigt, mycket långsiktigt.
Kortsiktigt beslutsfattande som underminerat uthålligheten i fisket, säger Borg. Men detta har sagts under ett antal år av biologer och vetenskapen. Visst är det bra att EU nu lyssnar och tar in. Låt nu översyn av fiskepolitiken ta tid och under tiden: håll igen!
onsdag 17 september 2008
Margot har rätt!
Min uppmaning, skriver hon, kan sammanfattas i följande punkter:
- Öka det kvinnliga valdeltagandet i valet till Europaparlamentet i juni 2009.
- Nominera fler kvinnor till valet till Europaparlamentet.
- Säkerställ balansen mellan kvinnor och män på topposterna som tillsätts nästa år.
Till hennes helt berättigade punkter kan läggas en fjärde: Kvinnor, ta för er i debatten om Europas framtid!
tisdag 16 september 2008
Ger ökad opinionsbildning ökade kunskaper?
Svenska politiker, på alla nivåer, undviker att prata om europasamarbete och EU. Synd, mycket synd för att inte säga fegt! Opinionsbildning och att inbjuda till samtal skulle säkert skapa en mer lämplig atmosfär för att prata europasamarbete. Men inte nu när riksdagen ska diskutera och, förhoppningsvis, också sluta upp bakom Lissabon-fördraget, pratas det från riksdagsbänkar- och regeringstaburetter, talarstolar om vad som komma är på gång. Om inte rikspolitiker tar sitt ansvar för att prata europasamarbete, varför ska då folk i gemen tycka att man ska engagera sig?
Nu tar EU själv ett ökat ansvar för att sprida information om vad som händer i EU-samarbetet. Nästa vecka inviger Europaparlamentet sin nya webbteve, EuroparlTV. Direkt på webben ska allmänheten kunna följa, inte bara det som händer i plenum, utan också det som händer i utskotten.
EuroparlTV består av fyra kanaler och vänder sig till olika målgrupper. "Ditt parlament" riktar sig till dem som följer politik på EU-nivå. "Din röst" riktar sig till den breda allmänheten och visar också tittarnas egna produktioner. "De ungas Europa" riktar sig till barn i skolåldern, vana Internet-användare och framtida europeiska väljare.
"EP Live" sänder pågående aktiviteter i Europaparlamentet, bland annat utskottsmöten. Syftet med kanalen är information och folkbildning och den leds av principerna för public service. Tittarna kan välja att använda Windows Media eller Flash 9. Alla program översätts till fler än 20 språk. Några program dubbas, andra textas.
måndag 15 september 2008
Bättre spelregler behövs för EU
Men eftersom Frankrikes och Irlands medborgare i folkomröstningar avvisat förslaget så har det fallit. Varje land bestämmer ju själv hur den nationella proceduren om godkännande eller inte, ska gå till.
Det är viktigt att EU får regler för arbetet som tar hänsyn till att unionen vuxit så mycket, och så snabbt. På drygt tio år från 15 till 27 medlemsländer. Tex. så måste EU i vissa frågor kunna fatta majoritetsbeslut, tex. inom miljöpolitiken. Den som inte vill nåt, eller vill minst, kan inte få sätta ribban för EU´s miljöpolitik.
SIEPs har gjort en kompromierad version av förslaget till nytt fördrag. Bra att ha till hands när olika frågor kommer upp i samtal och diskussion om EU´s framtid.
torsdag 11 september 2008
Varför kandiderar jag?
Europaparlamentet har många viktiga uppgifter:
- man kontrollera EU-kommissionen, tex hur de hanterar budgeten,
- man utser Europeiska ombudsmannen
- man deltar i EU´s lagstiftningsarbete
Jag vill vara en kandidat i det kommande valet för att det behövs folk i parlamentet som har erfarenheter från tex. föreningsligv och folkbildning. Men också med erfarenhet av praktiskt politiskt arbete från tex kommuner. Det är ju mycket som EU bestämmer, direkt som indrekt, och som berör kommuner och landsting.
Jag har arbetat i svenskt föreningsliv nästan hela mitt vuxna liv. De senaste åren i Studieförbundet Vuxenskolan om främst europeiskt och nordiskt samarbete. Det har gett mig ett ganska bra nätverk i många länder runt om i Europa.
Nu är jag fritidspolitiker på heltid och med i den politiska ledningen för Haninge kommun. Jag är också Centerpartiets representant i Europarådets kommunalkongress.
Min viktigaste fråga är att EU inte ska besluta om sådant som bättre kan skötas av medlemsländerna själva eller kommuner/landsting. Demokratin måste stärkas inom EU-systemet. Och då EU beslutar om gemensamma spelregler så ska det finnas stort utrymme för nationell anpassning. Krångliga regler måste bort och inga nya komma till.
Mina erfarenheter och kontakter gör att jag tror att jag kan göra ett bra arbete i Europaparlamentet. Praktiska erfarenheter från både lokalt och nationellt arbete gör att jag kan arbeta för Medborgarnas Europa. För det är just medborgarna det handlar om.
onsdag 10 september 2008
Vilken väg väljer Miljöpartiet?
Läget är ju något helt annat eftersom allt fler länder är med i Europeiska Unionen än när Sverige blev medlem. Redan då var "nejet" fel enligt min uppfattning. Det hedrar dock att (mp) nu väljer att ompröva sitt ställningstagande.
Europa måste ta rejäla kliv och skapa en långsiktigt hållbar utveckling. Enskilda länder måste naturligtvis kunna gå före Unionen. Men det behövs också gemensamma beslut så att inte den som vill minst, får veto mot en nödvändig utveckling. Samspelet mellan gemensamma beslut och det som bestäms i enskilda medlemsländer är viktigt.
Därför är det nödvändigt att EU samlar sig till en mer kraftfull politik. I förslaget till nytt fördrag, som tyvärr har fallit genom folkomröstningsresultaten i två medlemsländer, finns möjligheter att få en än mer kraftfull politik, bla inom miljö- och klimatområdet.
Jag hoppas att konstruktiva och ansvarskännande statsledare finner vägar som gör att mesta möjliga av förslaget till fördrag förverkligas. Det behövs för din och min skull, det är ju vår gemensamma miljö, vårt "lån från kommande generationer", som det handlar om.
tisdag 9 september 2008
Jag, en kandidat till Europaparlamentet
Jag vill stärka demokratin och bekämpa onödiga EU-regler! Mer om min kandidatur, politik och hur du kan träffa mig kommer jag att berätta om senare.
Bilden visar när jag står "utvadad" med flugspöt i sjön Östra Vattsjön, Jämtland. Här tillbringar jag närmare en vecka varje år i goda kamraters sällskap för att fiske och ha det gott i vacker natur.