Enligt regeringens beräkning betalade Sverige 2007 exempelvis 26 635 miljoner kronor och fick tillbaka 13 037 miljoner kronor. Jag har inte hittat i budgetpropositionen (Bil 27) någon uppgift om hur mycket som beräknas komma i retur 2009.
Visst kan man diskutera avgiftens storlek. Det är viktigt att EU har hård prövning av sina utgifter, har en bra budgetdiciplin osv. Ytterst handlar det om vad medlemsländerna kommer överens om vad EU ska göra. Och sedan hur det ska betalas.
EU:s budget 2008 beslutades av Europaparlamentet i december 2007 och uppgick till cirka 1 137 miljarder kronor. Det kan jämföras med den svenska statsbudgeten som för 2008 uppgår till cirka 781 miljarder kronor.
Så här presenterar EU-upplysningen på sin hemsida hur EU:s budget fastställs: Den fastställs genom det årliga budgetförfarandet där ministerrådet och Europaparlamentet beslutar. Ministerrådet har sista ordet när det gäller några av utgifterna, till exempel för jordbruksstöd och utgifter kopplade till avtal med tredjeland, medan Europaparlamentet har sista ordet på övriga. Det är också Europaparlamentet som till sist beslutar om EU-budgeten i sin helhet. Ramarna för budgeten fastställs genom ett avtal mellan institutionerna som sträcker sig över några år, en långtidsbudget.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar