fredag 31 oktober 2008
Europeisk partikongress i Stockholm
Centerpartiet och Folkpartiet är de svenska partier som är medlemmar i ELDR. Och båda partierna finns naturligtvis på plats, med både ombud som gäster. Många (c)- och (fp)-anställda arbetar också under kongressen med allehanda saker som hör en stor kongress till.
Jag är, tillsammans med många andra centerkandidater till Europaparlamentet, med som gäst. Det är ett ypperligt tillfälle att ta del av hur argumenten i olika frågor ser ut från partier i olika länder. Men också till att knyta nya kontakter eller stärka befintliga.
tisdag 28 oktober 2008
Valet 7 juni lockar "återvändare"
Men kommer Olle att kandidera? Jag har inget hört eller sett. Maria Leissner har accepterat nomineringen.
Det är bra för den svenska EU-debatten att Marit siktar på comeback. Hon gjorde, inte minst tillsammans med Karl-Erik Olsson, (c)-ledamot av Europaparlamentet, mycket för att förbättra livsmedelssäkerheten och djurens hälsa. Hon kan också bidra till att blicken lyfts bortom det kortsiktiga.
Europadebatten i Sverige behöver både profiler och starka personligheter samtidigt som det behövs glöd, engagemang och kunskaper. Marit Paulsen är en person som har flera av dessa goda kunskaper.
torsdag 23 oktober 2008
Bra med lika rättigheter för anställda
Europaparlamentet har nu ställt sig bakom ministerrådets (regeringarnas) förslag om det s.k bemanningsdirektivet. I detta slås det fast att grundreglen är att personal från ett bemaningsföretag ska ha samma villkor som arbetsplatsens fast anställda. Den regeln ska också gälla när personal hyrs ut över en nationsgräns i EU.
Parlamentets ställningstagande betyder i klartext att direktivet är antaget. Bra tycker jag!
söndag 19 oktober 2008
Medlemsomröstningen klar
Det är en stor utmaning för valberedningen att tre uttalade EU-motståndare fick bra uppslutning av många medlemmar. De kallar sig själva "kritiker" förvisso men ränderna går aldrig ur. De har ett "program" som i klartext betyder att de säger nej till Lissabon-fördraget, de sa nej till Nice-fördraget, de sa nej till Amsterdamfördraget och de var aktiva på nej-sidan inför folkomröstningen 1994. Så var är kvar, åtminstone inte ett medlemskap!
Vi i Centerpartiet har målet att ta tre mandat i det kommande valet. För att klara det behövs naturligtvis en rak linje och hållbar politik. Hur det ska klaras av om EU-motståndare får topplaceringar på en kommande valsedel förstår jag inte. Inte heller har någon annan kunnat förklara detta. Som centerpartist ansluter sig till centerpartiets värderingar och program, (stadgarna inte att förglömma) inte till något annat partis. Så gäller även grundinställningen till EU, endera är man för eller emot. "Kritiker" är väl alla som arbetar med politik och samhällsfrågor.
Min egen placeringen i medlemsomröstningen, 313 poäng, gör mig naturligtvis besviken. Å andra sidan är det viktigaste inte min kandidatur utan att valdeltagandet blir högt, centerpartiet vinner tre mandat och att EU-motståndarna förlorar (inte kritikerna!).
Tyvärr var det bara 3000 medlemmar som deltog i omröstningen. Nu har valberedningen bollen. Förtroenderådet den 16 november ska fastställa listan.
söndag 12 oktober 2008
EU och barnleksaker
I USA har införts en lag from augusti i år att leksaker för riktade till barn udner tolv år ska genomgår säkerhetskontroll innan de får säljas i butik. En regel som saknas i Europa. Kemikalieinspektionen i Sverige kan göra stickprovskontroller även om det är de som importar leksakerna som har ansvaret.
Något förbud mot farliga ämnen finns inte. Däremot finns gränsvärden för hur mycket som får läcka ut från leksaken.
Barnen har naturligtvis rätt till en giftfri lekmiljö! Farliga ämnen i leksaker måste därför försvinna. Jag tycker det bör bli huvudlinjen i ett kommande EU-direktiv för leksaker.
fredag 10 oktober 2008
Avskaffa dödsstraffet!
Visst är det helt oacceptabelt att ta en människas liv. Så visst ska mördare, dråpare få straff. Men det är lika fel att med berott mod avrätta en brottsling som att mörda eller dräpa någon människa.
Ett genomförd avrättning, dödsstraffets verkställighet, är faktiskt oåterkalleligt. Så en felaktigt dömd människas liv går inte att på något sätt återkalla. Livet är faktiskt utsläckt. Det är ett tillräckligt starkt skäl, eller borde åtminstone vara det, för att avskaffa dödsstraffet i länder som fortfarande tillåter detta.
torsdag 9 oktober 2008
Dags att ta ny debatt om EMU?
Ingen kan ju undgått att alla länder, oavsett fullvärdigt medlemskap i EMU eller inte, har tvingats insatser i finanskrisen. Och de är också likartade i sin inriktning.
Det är självfallet så att krisen skulle drabbat Europa och Sverige även om Sverige var fullvärdig medlem i EMU. Men insatserna kanske hade blivit bättre timade och större i sin omfattning?
Åtminstone borde frågeställningen om ökat eller minskat ekonomiskt-politiskt samarbete i Europa kunna ha visst intresse i dessa krisdagar.
onsdag 8 oktober 2008
Svenska kollektivavtal under prövning
Europaparlamentet ska snart ta ställning till ett förslag om omförhandling av EU:s utstationeringsdirektiv för att förhindra framtida "Vaxholmsdomar" i EU. Hittills har regeringen ställt sig avvisande till detta. Motivet har varit att det riskerar bli ett politiskt sämre resultat än vad som gäller nu.
Men i debatt mellan arbetsmarknadsministern och LO:s ordförande häromdagen så öppnade sig en dörr? Regeringen har fram till idag avvisat tanken på en omförhandling eftersom det, enligt dem, riskerar att bli ett politiskt sämre resultat jämfört med vad som gäller idag. Det kan bli till nackdel för svenska löntagare, sa ministern bl.a. i debatten.
Kanske det kan bli möjligt med en begränsad omförhandling? Ja då öppande ministern för omprövning av regeringens hållning.
Må han få rätt. Svenska löntagare är mer betjänta av detta än att hela direktivet ställs under omförhandling.
måndag 6 oktober 2008
Miljöpartiet byter spår!
fredag 3 oktober 2008
Vart går Italien?
Italien har som bekant, precis som alla andra länder, en hel del att ta itu med. I Italiens fall inte minst den organiserade brottsligheten. Att ta itu med brottsligheten genom att rättstatens principer sätts ur spel är inte acceptabelt. Eller borde åtminstone vara det.
Nu diskuteras ytterligare förändringar av rättsväsendet i syfte att ställa författningsdomstolen under landets president och chefsåklare. Dessutom att det ska bli möjligt att stoppa förundersökningar som tex. berör regeringen.
EU värnar rättsstatens principer. När kommer EU att agera för att också hävda att italiens medborgare har rätt att leva med och under dessa principe? Gränsen för ett agerande borde närma sig.
torsdag 2 oktober 2008
EU-kritiker, EU-skeptiker, EU-anhängare eller EU-motståndare?
EU måste bli än mer demokratiskt. Det är också därför som jag har Medborgarnas Europa som min viktigaste utgångspunkt för kandidaturen till Europaparlamentet. Själv är jag både Sverige- och EU-kritiker. Och anhängare!
Jag vill varken lämna Sverige eller att Sverige ska lämna EU. Det är därför jag är politiskt engagerad. Inte sitta bredvid och tycka. Jag vill bo och leva i Sverige men att det ska bli bättre. Och jag vill att Sverige ska vara en aktiv och engagerad medlem i Europeiska Unionen. Kritiker ja, men ingen motståndare.
Finns det förresten politiskt engagerade som inte är "kritiker"?
Följ Europadebatten på europaportalen.se
onsdag 1 oktober 2008
STOPPA långa djurtransporter
Nätverket Utmaning För Europa
Tisdagkvällen arrangerade NUFE, ett samtal om arbetsrätt och arbetsmarknadsfrågor inom EU. Inledare var Jan Andersson, (s), och Olle Schmidt, (fp), båda svenskar som sitter i Europaparlamentet.
Huvudfrågan om det s.k Utstationeringsdirektivet skulle ses över i vissa delar eller inte. Jan Andersson har ju fått stöd från parlamentets arbetsmarknadsutskott för detta. Olle Schmidt såg mer problem med en översyn av vissa delar än fördelar.
I Sverige pågår en statlig utredning som handlar om utstationeringsdirektivet mm efter den sk Laval-domen från EG-domstolen tidigare i år. Utredaren ska titta på konsekvenser och åtgärder med anledning av EG-domstolens dom. Claes Stråth, chef Medlinsinstitutet, är särskild utredare.
Utgångspunkten för utredarens överväganden och förslag ska vara att den svenska arbetsmarknadsmodellen i så stor utsträckning som möjligt ska kunna tillämpas i förhållande till arbetstagare som utstationerats till Sverige från ett annat land. Samtidigt måste EG-rätten, främst EG-fördragets regler angående fri rörlighet för tjänst och förbud mot diskriminering på grund av nationalitet samt utstationeringsdirektivet, såsom dessa regler har preciserats av EG-domstolen, fullt ut respekteras. Utredaren ska också se över i vilken mån det är möjligt att hänvisa till villkor i kollektivavtalen i utstationeringslagen.
Inte lätta uppgifter men den ska enligt direktiven klar senast 15 december i år.