söndag 19 oktober 2008

Medlemsomröstningen klar

Så är då medlemsomröstningen klar för vilka medlemmarna i (c) villa ha som företrädare i Europaparlamentet. Lena Ek, Centerpartiets företrädare i parlamentet denna period fick i särklass flest röster. Som god två kom regionrådet i Västra Götaland, Kent Johansson, som idag representerar (c) i EU:s regionkommitté.

Det är en stor utmaning för valberedningen att tre uttalade EU-motståndare fick bra uppslutning av många medlemmar. De kallar sig själva "kritiker" förvisso men ränderna går aldrig ur. De har ett "program" som i klartext betyder att de säger nej till Lissabon-fördraget, de sa nej till Nice-fördraget, de sa nej till Amsterdamfördraget och de var aktiva på nej-sidan inför folkomröstningen 1994. Så var är kvar, åtminstone inte ett medlemskap!

Vi i Centerpartiet har målet att ta tre mandat i det kommande valet. För att klara det behövs naturligtvis en rak linje och hållbar politik. Hur det ska klaras av om EU-motståndare får topplaceringar på en kommande valsedel förstår jag inte. Inte heller har någon annan kunnat förklara detta. Som centerpartist ansluter sig till centerpartiets värderingar och program, (stadgarna inte att förglömma) inte till något annat partis. Så gäller även grundinställningen till EU, endera är man för eller emot. "Kritiker" är väl alla som arbetar med politik och samhällsfrågor.

Min egen placeringen i medlemsomröstningen, 313 poäng, gör mig naturligtvis besviken. Å andra sidan är det viktigaste inte min kandidatur utan att valdeltagandet blir högt, centerpartiet vinner tre mandat och att EU-motståndarna förlorar (inte kritikerna!).

Tyvärr var det bara 3000 medlemmar som deltog i omröstningen. Nu har valberedningen bollen. Förtroenderådet den 16 november ska fastställa listan.

Inga kommentarer: